Blog

Wonen in een favela

12 september 2012 / Brazilie, favela, sloppenwijk, Tijs en Kelly / Comente

We leiden een betrekkelijk rustig leven hier in de wijk. We kunnen op de hoek van de straat onze boodschappen halen, terwijl we een praatje maken met de buren in het straatje achter ons huis, waar de kinderen spelen en jongeren in groepjes luisteren naar muziek. Het lijkt een heel gezellig sfeertje zo op het eerste gezicht.  Maar op sommige momenten worden we er even bij stil gezet dat we in een favela wonen, waar misdaad een harde realiteit is.

Het gebeurde op een door de weekse middag. We waren voorbereidingen aan het treffen om met de les van de  Comunity Development School te starten. Opeens renden wat jongens de poort binnen van Huize Luzeiro, bleek en met grote, angstige ogen. Ze riepen: “Ze gaan schieten! Ze gaan schieten!”  Vanuit het leslokaal, dat aan de straat grenst, keken we wat er aan de hand was. Overal op straat waren politieagenten met getrokken wapens en mitrailleurs, gericht op de mensen op straat, terwijl andere politieagenten met getrokken wapens huizen binnen gingen, deuren en ramen kapot trappend, op zoek naar drugs en leden van de drugsbende die in ons deel van de wijk opereert.  We gingen met de leerlingen en de kinderen naar de veilige kant van het huis. De docent van die dag was nog niet gearriveerd, dus we gingen hem tegemoet om ervoor te zorgen dat hij niet aan de achterkant naar binnen zou komen en oog in oog zou komen te staan met al die gewapende agenten.


Gelukkig troffen we hem op tijd, voordat hij de wijk in zou gaan.  Vervolgens bleven we allemaal bij elkaar op een veilige plek in huis; de leerlingen, de docent, de zendelingen en de kinderen, wachtend op het einde van de politie inval. Uiteindelijk hebben we in een andere ruimte de lessen gegeven, in ons leslokaal met ramen aan de straatkant zou veel te gevaarlijk zijn geweest, stel je voor dat er een schietpartij losbrak! Gelukkig is dat niet gebeurd. Uiteindelijk heeft de politie tot de avond de straat bezet gehouden, ze hebben enkele kilo’s drugs gevonden en in beslag genomen. Er bleek een drugsopslagplaats te zijn, precies aan de andere kant van de straat van huize Luzeiro, een soort kantoor van de drugsbende. Twee mannen zijn opgepakt.  Eén probeerde nog te ontsnappen door uit de tweede verdieping van het huis te springen, maar hij brak beide benen, wat het voor de politie alleen maar gemakkelijker maakte om hem gevangen te nemen.  Een andere man probeerde te ontsnappen en liet al zijn kleine kinderen, zes stuks, in huis. De politie liet de kinderen op een rij op de stoep zitten terwijl ze het huis doorzochten. Uiteindelijk werd de vader elders in de wijk toch nog opgepakt.  Gelukkig is, behalve de man die uit het raam sprong,  niemand gewond geraakt, daar zijn we God dankbaar voor. Maar deze situatie liet ons weer zien dat we zeker niet in een “gewone” wijk wonen en dat de misdaad dichterbij kan zijn dan je denkt. Zoveel mensen hier hebben de Here Jezus nodig, als hun Verlosser. Er is nog veel werk te doen!Share:

Reacties

Reageer: