Blog

Protesten in Brazilie

19 juni 2013 / Brazilie / Comente


Al een paar dagen vraagt Kelly me een blogpost te schrijven over wat er hier in Brazilie nu allemaal aan de hand is. Ik had het echter nog niet gedaan omdat het erg moeilijk was (en is) om te zeggen wat er nu eigenlijk aan de hand is. Al een paar jaar is bekend dat de volgende Wereldcup voetbal (in 2014) hier zal gebeuren (en ook de Olympische Spelen in 2016 gebeuren in Rio de Janeiro). Dit beviel veel mensen niet omdat het betekent dat er ontzettend veel geld in infrastructuur zal worden gestoken die, volgens veel mensen niet nodig zijn. Tel daar nog bij dat Brazilie al een hele tijd een tikkende tijdbom is. De wereld hoort dat Brazilie een zeer snel ontwikkelend land is, maar veel mensen zien hier zeer weinig van en voor velen wordt het leven zelfs steeds moeilijker omdat de prijzen hier veel sneller omhoog gaan dan de salarissen. Verder zijn de belastingen hier ontzettend hoog, in 2012 36,27% van het inkomen en is Brazilie het land waar de bevolking er het minst voor terugkrijgt, oftewel, de openbare diensten zijn vreselijk slecht. Ook staat Brazilie bekend om de grote corruptie schandalen die een groot deel van het geld van de overheid verbruiken. Daarnaast wordt er, volgens statistieken, ongeveer U$ 30 miljard gebruikt om het WK te organiseren in Brazilie, dat is meer dan de 3 laatste WKs samen (Zuid-Korea en Japan 2002; Duitsland 2006; en Zuid Afrika 2010), en het is zeer onduidelijk waar al dat geld voor nodig is.

De druppel water was hier dus het nieuws dat de prijzen voor het openbaar vervoer weer omhoog zullen gaan. In São Paulo begonnen de protesten en men wist dat dit keer niet alleen Brazilie maar de hele wereld mee zouden kijken. Dit gaf de menigte het zelfvertrouwen dat ze al jaren misten om iets te doen. Het begon echter klein tot de opening van de Confederaties Cup, een toernooi dat om de 4 jaar gebeurt in het jaar voor het WK, in het land waar het WK plaats zal nemen.
Aan het begin van de openingswedstrijd, zaterdag, tussen Brazilie en Japan, zei de president van de FIFA, Joseph Blatter, dat dit soort toernooien organiseert, een kort welkomswoordje in het Portugees en wou toen de microfoon door geven aan de presidente van Brazilie, Dilma Roussef. Toen begon echter het hele stadion (ongeveer 64.000 mensen) haar spontaan uit te fluiten en boeen. Mr. Blatter probeerde er wat van te zeggen maar kreeg er alleen meer geruis voor terug. (Heeft u het nog niet gezien? Kijk dan eens hier: http://www.youtube.com/watch?v=1HRjqBVVi6Y) Dit werd een groot internetsucces en was overal op de sociale netwerken te vinden.


Gelijk hierna vulde men zich met het geloof dat, nu de wereld meekijkt, de stem van het volk werkelijk gehoord zal worden, en begonnen overal grote protesten. Duizenden Brazilianen stroomden de straten op om grote protesten te houden, vooral in de grote steden. Op maandag omringden ze het Braziliaanse parlament in Brasilia, en klommen ze er zelfs met z’n allen boven op. In steden als São Paulo, Rio de Janeiro en Belo Horizonte waren vele duizenden mensen op straat.

Rio de Janeiro

protestos brasil milhares são paulo

São Paulo

Belo Horizonte

Brasília

De politie geageerde echter met geweld en sindsdien zijn er op meerdere plekken grote confrontaties geweest tussen de protesterende jongeren en de politie. Ook het vandalisme is erg gewoon aan het worden. Ik zat gisteren in een bus met meerdere gebroken ramen en glas op stoelen en de vloer. Een oude meneer, die blijkbaar niet goed meer kon zien, ging midden in het glas zitten, gelukkig waarschuwde men hem voordat hij zich bezeerde. Gisteren is het leger opgeroepen in Belo Horizonte, waar binnenkort een van de halve finales plaats zal vinden en er is ontzettend veel politie op straat, al is het hele protest, in principe, vredevol.
Ook de burgerlijke politie (in Brazilie is er een vreemde verdeling in de politie tussen militaire politie en burgelijke politie dat nog uit de tijd van de dictatuur komt) staakt nu en hing in het centrum van Belo Horizonte grote spandoeken op waarop in het engels en spaans geschreven staat dat je hier, als toerist, niet veilig bent, want daar heeft de politie de structuur niet voor.
Men zegt dat het steeds dichterbij de Arabische lentedagen staat, toen in landen als Egypte en Turkije de jongeren ook ineens de straat opgingen en iets groots organiseerden. Wereldwijd protesteren Brazilianen, waar ze dan ook zijn en het groeit nog steeds.
Enkele serieuze problemen komen nu te boven. Ten eerste is er geen duidelijke leiding, dus is er ook niet iemand waarmee de overheid aan tafel kan om te overleggen. Ook is het niet duidelijk wat de bedoeling ervan is. Enkele doelen zijn duidelijk, zoals bijvoorbeeld een beter en goedkoper openbaar vervoer en dat men het niet eens is met hoeveel geld de overheid aan het WK gebruikt heeft, maar er tussen door willen andere de legalisatie van soft drugs, oftewel, niks met elkaar te maken. Men probeert daar nu wat structuur in te krijgen zodat de protesten een duidelijker en realistisch doel zullen krijgen.

 Voor ons is het, tot nu toe, rustig. We hebben nergens last van gehad en hopen en bidden dat het allemaal op een vredevolle manier zal verlopen. We weten dat meerdere punten moeten veranderen in Brazilie wil het blijven groeien, en hopen dat het daarop uit zal lopen, maar kunnen het niet eens zijn met het geweld (van beide kanten) en het vandalisme. Bid u met ons mee dat dit alles tot goede uit zal lopen voor de Braziliaanse bevolking?

Meer informatie:

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3460276/2013/06/17/Protesten-in-Brazilie-te-veel-geld-naar-WK-te-weinig-tegen-criminaliteit.dhtml

http://www.standaard.be/cnt/DMF20130618_042

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/06/18/brazilie-waar-het-masker-van-democratie-aan-het-vallen

http://www.knack.be/nieuws/buitenland/de-20-cent-revolutie-in-brazilie/article-4000331751567.htm

http://nos.nl/artikel/519450-brazilie-verbaast-zich-over-protesten.html

In het engels:

http://edition.cnn.com/2013/06/18/world/americas/brazil-protests-montague/index.html?hpt=hp_t2

Deze video laat, in het engels, duidelijk zien wat de braziliaanse jongeren er over zeggen:

I am not going to the World Cup

 

 

 

 


Tags: ,


Share:

Reacties

Reageer: