Blog

Is er eigenlijk nog wel echte armoede in Brazilie?

2 februari 2011 / Brazilie, favela, sloppenwijk / 3 comentários

Toen we in Nederland waren vorig jaar hoorden we veel mensen praten over de ontwikkeling van Brazilië, en hoe het land is verbeterd in de afgelopen jaren. Op TV had men het over de voormalige president Lula en de verbeteringen die “hij” naar Brazilië gebracht heeft. Ik ontken niet dat het land de afgelopen jaren aan het verbeteren is. Zichtbare vooruitgang wordt geboekt! Ook hier als je het nieuws hoor, lijkt het ontzettend goed te gaan met Brazilie. Je gelooft bijna dat de sociale problemen niet meer bestaan. En misschien is het zelfs “bijna waar” voor grote steden als Belo Horizonte, Sao Paulo, Rio de Janeiro, waar het leven van mensen inderdaad langzaam maar zeker iets verbeterd, maar het is helemaal niet waar in het binnenland van Brazilië. Ver van de cameras en de ogen van de grote steden…

Vandaag tijdens de lunch waren we in gesprek met een voorganger die net teruggekeerd is vanuit een stad in het zuiden van Pará, in het extreme noorden van Brazilie, bij het Amazone gebied. Hij was daar wezen spreken over integrale zending in een kleine binnenlandse kerk. Hij zei dat hij nog nooit een stad met een zulke sociale uitsluiting en economische ongelijkheid had gezien. Wie er rijk is, is ontzettend rijk en machtig en wie arm is is kansarm, en wordt helemaal uitgesloten van alles. Geweld en moord zijn er aan de orde van de dag. Men zegt dat er elke nacht wel mensen sneuvelen die te veel wisten of zeiden.

Iets dat mij raakte was dat de voorganger vertelde dat hij, samen met enkele leden van de kerk, een straat schoon ging maken en hij zei: “zelfs de vuilnis was er arm.” Het was niet het gewone afval dat je overal ziet, maar het was zo armoedig en slecht dat je het nergens anders vinden zou. Zo arm was dat stadje. Dat is de werkelijkheid van het binneland van Brazilie. De werkelijkheid van het volk hier in dit land. Het zogenaamde zeer snel ontwikkelend land.

De behoefte is enorm! En zelfs als de media stopt met praten over de uitsluiting van grote gedeeltes van de bevolking van alles wat ze zeggen dat de brazilianen hebben, het blijft bestaan! Hoewel de media ons alleen de goede statistieken wil geven, zijn er ook verschrikkelijke verhalen. En zelfs als de kerk wil negeren dat er armen zijn, ze bestaan!

Gisteren las ik een (nederlands) artikel waarin een journalist het “Bolsa Familia” project verdedigde als een voorbeeld project… Zeker weten dat ze hier nog nooit geweest is, en zeker niet in het zuiden van Pará, in de Amazone, waar zelfs ”het afval arm is”. Nee, hier zien we de werkelijkheid, waar tientallen, misschien zelfs honderden ouders de hele dag voor de TV zitten omdat ze nu, dankzij dit “fantastische” plan, niet meer hoeven te werken. De overheid betaald ze om hun kinderen naar school te sturen… Trouwens, de kinderen hoeven alleen maar te gaan, of ze iets leren is niet belangrijk, en dat doen ze dan ook niet. Het blijft waar dat een groot gedeelte van de kinderen bij ons op het project op hun 10de nog niet goed kunnen lezen of schrijven, en al zeker niet rekenen, al zijn ze op school nooit blijven zitten, want dat kost de overheid te veel en is slecht voor de statistieken… Nee, voor diegene die denken dat het zo goed gaat in Brazilie moet ik zeggen, nee, het gaat zelfs erg langzaam voor diegene die het echt nodig hebben, maar die ver van de cameras en ogen van de grote steden af wonen…    

Door het lezen van het boek Spreuken in de Bijbel raakte ik onder de indruk van het aantal verzen die spreken over de armen en onze plicht om hen te helpen. Maar er is een waar ik erg van hou, en die niet over steun spreekt, maar ongeveer gelijk zijn:

“Rijken en armen ontmoeten elkander; de HEERE heeft hen allen gemaakt.” Spreuken 22:2

Laten we de armen gedenken, ook al zijn ze niet elke dag in het nieuws. Laten we doorzetten voor Gods koninkrijk hier op aarde, elke dag van ons leven!Share:

Reacties (3)

. op 2 februari 2011

goed geschreven Tijs!!

eva op 2 februari 2011

Laten we de armen gedenken, ook al zijn ze niet elke dag in het nieuws. Laten we doorzetten voor Gods koninkrijk hier op aarde, elke dag van ons leven!

Amen, amen.

Tijs en Kelly op 3 februari 2011

Hallo Eva en (.)

Hartelijk bedankt voor jullie bemoedigende reacties!

Groeten,

Tijs en Kelly

Reageer: