Blog

Het nieuws in Brazilie

13 januari 2011 / Brazilie, favela, sloppenwijk / Comente

Hallo allemaal,

Na een tijdje het nieuws wereldwijd over meerdere situaties in Rio de Janeiro aan te zien, heb ik toch besloten er zelf ook over te schrijven.

Waarschijnlijk hebben jullie al wel het een en ander gehoord over de instorting in Rio, waarbij momenteel al meer dan 350 mensen bij om het leven gekomen zijn. Het is interessant dat men er nu ineens weer aan denkt, maar vorig jaar is precies hetzelfde gebeurd, en elk jaar gebeurd het weer (zie hier en hier)….  Nee, het is niets nieuws, het gebeurd telkens weer, en er wordt helemaal niets aan gedaan. Een braziliaanse vriend van me legde het als volgt uit: “Volgende maand is het weer carnaval, dan pasen, dan moederdag, junifeest, wintervakantie, vaderdag, valentijnsdag, kerst, en…oeps dan begint het alweer te regenen…”

Ineens kregen we te horen dat de braziliaanse overheid heeft besloten te helpen, en is er R$ 780 millioen (ongeveer 300 millioen euro) om de mensen te helpen die alles verloren hebben. Het klinkt fantastisch. Die zelfde dag lees ik echter ook een ander nieuwtje…

Volgens meerdere braziliaanse nieuws sites (hier en hier)gaat de verbouwing van de Maracanã, het legendarische braziliaanse voetbalstadion, voor het WK 2014 ongeveer R$ 1.000.000.000 oftewel 1 miljard reais (400 millioen euro) kosten. Ja, want in Brazilie is het WK voetbal over 4 jaar de belangrijkste gebeurtenis aller tijden. Trouwens, de Maracanã is in 2007 nog voor de pan-amerikaanse spelen, die toen in Rio waren, nog verbouwd. Toen koste het al ongeveer R$ 400 millioen (ongeveer 150 millioen euro)

Maar het grote nieuws in Brazilie de laatste dagen is wel dat Ronaldinho weer in Brazilie gaat spelen! Terwijl de wereld om ze heen in elkaar stort stonden er gisteren 20 duizend mensen te wachten op Ronaldinho die voor het eerst als speler van Flamengo te zien was. Ook op elk televisiekanaal en op het internet, in de krant, ja, overal was de wereldwijd bekende dribbelaar het grote nieuws. Tja “brood en spelen” is nooit eerder zo waar geweest… Hier onder  kunt u een video zien van het feest voor Ronaldinho. 

Er is een grote verandering nodig in de mentaliteit van Brazilie, waarin men gaat begrijpen wat er werkelijk belangrijk is. Er moet veel meer geld gestopt worden in het “voorkomen” want dat is veel beter dan het “blussen”. Nee, het volk heeft niet alleen “brood en spelen” nodig, maar structuur, in hun huizen, in de overheid, in het onderwijs, in de ziekenhuizen, in hun baan, in het minimumsalaris, etc…Share:

Reacties

Reageer: