Blog

Geweld in de wijk

20 februari 2011 / Brazilie, favela, sloppenwijk / Comente

Gisteren schrokken we, zeer vroeg in de morgen, wakker met een groot lawaai. Een helikopter met schijnwerpers aan vloog laag over de wijk op zoek naar iemand. Een tijdje later was er een schietpartij. En daarna werd het stil. Uren later, al rond de middag kwam er ineens rook naar boven midden in de wijk, en binnen de kortste keren was de politie er weer. Even later begon het ook ergens anders te roken… Langzamerhand bereikten de nieuwtjes ons, door de mensen om ons heen en het nieuws op televisie en internet.

Vroeg in de morgen kwam de politie iemand zoeken. We weten nog steeds niet precies om wie het ging. Maar we weten wel dat er pas een paar drugshandelaren hun weg uit de gevangenis gekocht hebben (ze zouden een bewaker omgekocht hebben, met R$ 5000 ongeveer 2000 euro) en dat ze weer terug in de wijk zijn. Het zou om hen kunnen gaan.

Volgens de politie kwamen ze echter een groep van ongeveer 20 jongeren tegen die politie uniformen droegen, maar dus niet van de politie waren. Er begon een schietpartij en twee jongens, een minderjarige, sneuvelden in de strijd. Ook een politieman raakte gewond en ligt in het ziekenhuis.

De bevolking zegt echter dat geen van beiden misdadigers waren en dat ze per ongeluk neergeschoten zouden zijn. Om het goed te maken zou de politie ze een uniform aangetrokken hebben en wapens in handen gegeven, om hun aktie (en de moorden) zo goed te maken. We weten natuurlijk niet precies wat er gebeurd is, maar wat we wel weten is dat meestal geen van beide kanten heilig is.

De bevolking is echter woedend. Een paar uur later stopt een groep jongeren een bus, midden in de wijk, stuurt iedereen de bus uit, en steekt hem in de brand. een uur later vliegt er een tweede bus in de hens. Gelijk worden alle bussen de wijk uitgehaald en zitten we nu al twee dagen zonder bus.

Gisteren gebeurde het al dat een vrouw bij ons aanbelde, helemaal overstuur… Ze moest naar het ziekenhuis, maar er waren geen bussen, en ze had geen geld om een taxi te betalen. Natuurlijk hebben we er mee geholpen en is ze veilig in het ziekenhuis aangekomen. Maar het laat wel zien hoe nodig de bussen zijn, voor de onschuldige, werkende bevolking…

Ondertussen zegt de politie al een van de brandstichters opgepakt te hebben. Hij zat bij ons in de wijk verstopt. Maar ze zitten nog achter meerdere anderen aan. We hopen en bidden dat ze de werkelijke misdadigers op zullen pakken, en niet onschuldige, eerlijke en hardwerkende jongeren, want dat gebeurd nogal eens…

Wilt u met ons meebidden voor vrede?

Links:
Hier kunt u een videotje zien over de bussen:
http://g1.globo.com/minas-gerais/noticia/2011/02/policia-prende-homem-suspeito-de-colocar-fogo-em-onibus-em-bh.htmlShare:

Reacties

Reageer: