Blog

Ere Zij God – Deel 1

3 december 2010 / Tijs en Kelly / Comente

Hallo allemaal,

Ik was eigenlijk van plan een post over het kerst te schrijven, maar, omdat ie te groot werd heb ik hem maar verdeelt in drie delen, waarvan dit de eerste is. Over een paar dagen zullen dan deel 2 en 3 ook nog uitkomen, dus, blijf ons blog bijhouden! By the way, je kunt nu ook je email adres registreren en telkens als er een nieuw bericht geplaatst is, ontvang je dan een mailtje om het te bekijken!

Het ware Kerstfeest!

Kelly staat er altijd verbaast van dat ik zo van Kerstmuziek hou. Voor mij hebben enkele kerstliederen echter een veel diepere boodschap dan de meeste liederen die we het hele jaar door zingen. Dus luister ik zo af en toe naar liederen als het lied wat ook bij deze blogpost hoort het alberoemde “Ere zij God”, al duurt het nog maanden voordat het Kerst is. Maar nu is het gellukig bijna Kerst en kan ik er rustig naar luisteren zonder dat iemand het vreemd vind.

Het “Ere zij God” is een indrukwekkend lied. Als veel liederen komt het recht uit de Bijbel, maar dit lied heeft iets speciaals, want het is een van de weinige liederen die niet door mensen werd gezongen maar door engelen. Lucas 2:13 – “En plotseling voegde zich bij de engel een groot hemels leger dat God prees met de woorden: Eer aan God in de hoogste hemelen en vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft.” Ook goed bekend als “Gloria in Excelsis Deo”, de latijnse versie ervan.

Wat mijn aandacht trok, was dat de engel net verkondigt had dat de Heere Jezus geboren was, en waar de herders Hem zouden kunnen vinden. De engel spreekt van de Baby, in doeken gewikkelt, spreekt van de kribbe, of voederbak, in de nieuwe vertaling. Maar dan barsten de hemelen ineens uit in gezangen. Er staat dat er een hemels leger begint te zingen. Maar ze zingen niet over het Kindje, niet over dat het in doeken gewikkelt is, ook de stal, de kribbe, en de maagdelijke geboorte worden niet genoemd. Nee, de hemelse legers barsten uit in gezang: “Eer aan God in de hoogste hemelen!”

Waarom? Waarom zongen ze niet gewoon van het Kind, en zijn wonderlijke geboorte, op de wonderlijke plaats?

Ik denk dat het zo gezongen werd omdat God ons kent, Hij wist toen al dat, door de jaren heen, de ware betekenis van het Kerstfeest verloren zou raken, en we steeds meer naar het feest zelf zouden kijken, in plaats van naar Hem te kijken. Hij wist al dat we naar het Kindje zouden kijken, dat we naar de stal zouden kijken, dat we naar de ezel en de os zouden kijken, dat we naar de maagd zouden kijken en naar de kribbe, maar dat we het meest belangrijke zouden vergeten. God te eren, te loven, te prijzen voor de Here Jezus.

En daarom gaf God ons een Kerstlied, de engelen zongen het voor het eerst, omdat ze al wisten waar al onze eigen kerstliedjes over zouden gaan, waar we zelf over zouden zingen, wat we zelf zouden vieren…

Ik heb absoluut niets tegen het kerstfeest. Ik hou er zelf ontzettend van. Het feest, de familie bij elkaar, het heerlijke eten, de boom en de andere versieringen, de stal, het Kindje, de maagd en de kribbe, de liederen, het is prachtig allemaal, het is ontzettend fijn, maar het is niet het belangrijkste.

Het belangrijkste is altijd, in alles, ook door het Kerstfeest, of beter gezegt, zeker door het Kerstfeest heen, God alle eer en alle glorie te brengen. Dat is de belangrijkste Kerst boodschap en dat is wat de engelen kwamen doen, en dat is wat vandaag onze verantwoordelijkheid, als christenen, nog is.Share:

Reacties

Reageer: