Blog

Er is er een jarig…

17 februari 2011 / favela, Gods liefde, Huize Luzeiro, sloppenwijk / Comente

Deze week was ik aan het kletsen met een van de leiders van ons evangelizatie team hier in Belo Horizonte. Een deel van hun werk is om naar het “Red Light District”  in Belo te gaan en daar evangelizeren ze de prostituees. Het is eigenlijk maar een klein gedeelte van de stad, waar een paar straten elkaar kruisen en daar dan een paar flat gebouwen zijn die voor prostitutie gebruikt worden. Het is, hier in Brazilie, ilegaal maar iedereen weet waar het is, ook de politie, en er wordt niets aan gedaan. Al ongeveer 10 evangelizeert er een team van onze basis en enkele kerken. Na een tijd zijn ze begonnen om op specifieke dagen er iets speciaals te doen. Bijvoorbeeld, op 8 maart is het de ”Internationaale Vrouwendag” en gaan ze er met een heel team heen om de vrouwen rozen en bijbels te geven. Ook bieden ze gratis middageten en tussendoor snacks aan, om dan met hun in gesprek te gaan. Het is een fantastisch werk, en meerdere vrouwen hebben de prostitutie verlaten.

Nu hebben ze een nieuw idee, en proberen ze, op de een of andere manier, de datum van de verjaardag van de vrouwen te ontdekken. Pas was het ze dus gelukt om zo’n datum te ontdekken. Op de verjaardag liepen ze dus, met een groepje van een man (en vrouwen) of 8 de trappen op waar dagelijks vele honderden mannen langs komen met heel andere bedoelingen. Toen ze echter bij de kamer van de vrouw aankwamen, was de deur dicht, wat betekent dat ze “bezig”  was. Dus bleven ze staan wachten voor de deur, taart, snacks en frisdrank in de handen. Ondertussen trokken ze natuurlijk alle aandacht en kwamen er vele vrouwen hun kamers uit om te kijken wat ze nu weer zouden uitspoken. Na en minuut of 5 ging de deur open, en daar stond ze dan. Iedereen begon gelijk te zingen: “Lang zal ze leven…!” Ze schrok ontzettend, gooide de deur dicht en verscheen een minuutje later weer. Ditmaal gewoon gekleed, want eerst had ze erg weinig kleren aan. En zo vierden ze, met tientallen vrouwen, sommige halfnaakt, de verjaardag van een van de vrouwen op haar kamer. Natuurlijk stonden er tientallen mannen verbaast te kijken wat er daar voor vreemds in die kamer gebeurde. Een van de medewerkers zei: “Zullen we de deur dichtdoen?” In een toon antwoorden de vrouwen: Nee!!! Niet doen!! We willen dat ze zien dat er mensen zijn die wel om ons geven!” Ondertussen heeft hij al een lijst van meer dan 50 andere verjaardagen.

Ook hier op Luzeiro  hebben we dit soort ervaringen. Ooit gebeurde het dat we een verassingsfeestje voorbereid hadden voor een van de jongens die op een groep zat. Dus toen hij binnenkwam begon iedereen te zingen. Er was een taart, frisdrank, slingers, nou ja, alles wat voor ons altijd al gewoon is geweest op onze verjaardagen. Maar deze jongen, die 15 werd, begon te huilen. De tranen rolden over z’n wangen. Eindelijk zei hij: Dit is de eerste keer dat ik een feestje heb op m’n verjaardag. Zelfs m’n moeder weet niet meer wanneer ik jarig ben, en heeft er vandaag zelfs niets over gezegd….”

Wat een prachtige manier om Gods liefde te laten zien, om te laten zien hoe Hij, als een Vader, voor ons zorgt, en er voor ons is. Hoe belangrijk een ieder is voor Hem. En dat Hij nooit vergeet wanneer het onze verjaardag is. Laten we denken aan de mensen om ons heen! Al is het gewoon een felicitatie voor een verjaardag, of een groet in de gang. Het is een teken van Gods liefde en kan een mensenleven veranderen!       Share:

Reacties

Reageer: