Blog

Elite Squad 2

9 januari 2011 / favela, sloppenwijk / Comente

Voor degene die de filme niet kennen, even wat background informatie. De eerste film kwam 3 jaar eerder uit en was een van de beste en zeker en van de meest polemische braziliaanse films allertijden. Zeer realistisch laat de film de corruptie van de politie in Rio (of Brazilie) zien, en een klein elite groep, die probeert wat de doen aan de drugshandel, maar op een zeer geweldadige manier. Dus worden er mensen mishandelt en schieten ze op alles wat loopt in de sloppenwijken. Hun motto is “een gegeven opdracht moet uitgevoerd worden!” het maakt niet uit hoe, of met hoeveel doden.

Het was een schandaal, want velen zagen voor het eerst de realiteit waar ze gewoonlijk de ogen voor kunnen sluiten. Een groot gedeelte van de politie is niet veel beter dan de drugshandelaars. Maar, door de film, begon  men de elite troepen als DE oplossing te zien. In de film krijg je dat gevoel ook een beetje. Dat zij de “redders” zijn, degene die de sloppenwijken “herstellen”, die “vrede” brengen.

En toen kwam de tweede film. Gisteren zijn we hem gaan kijken in de bioscoop. Wauw. Wat een film!

Het gaat over dezelfde hoofdpersonen van de eerste film. Maar nu ontdekken ze dat de wond veel dieper in de braziliaanse maatschappij zit. In het begin is er expres een scene waarin ze je weer even het gevoel van veiligheid dankzij de “reddende” politie geven. En dat gebruikt de directeur op een briliante manier om te laten zien dat, ook al maak je alle drugsdealers af, het probleem blijft bestaan, omdat het veel dieper gaat.

Een van de meest trieste momenten is als de hoofdpersoon zegt: “Ik werk al 21 jaar voor de politie, ik moord al 21 jaar voor de politie, en eigenlijk weet ik niet meer waarom, of voor wie!” Uiteindelijk merken de agenten dat ze  eigenlijk deel uit maken van het corrupte systeem en dat het werkelijke probleem in Brasilia, de hoofdstad van Brazilie zit.

Ja, de film zegt eindelijk wat we eigenlijk allemaal wel weten, het corrupte systeem onderhoud de sloppenwijken, de drugs handel, het geweld en de corruptie, voor hen, die op de allerhoogste posities zitten.

Het doet me erg nadenken over de werkelijkheid in Rio de Janeiro. “Toevallig” werden er in de film ook sloppenwijken overgenomen door de politie en het leger. Maar eigenlijk was het niet meer dan een politieke manouvre.

Hoe zou dat in de werkelijkheid zitten? Wie verdienen er millioenen met de invasies in de sloppenwijk? Wie neemt de autoriteit over?

Het mooie is dat de tweede film het beeld uit de eerste film, dat de politie gewoon alle drugsdealers af moet maken en dat dan het probleem zich wel oplost, compleet vernietigt. Mocht u denken dat de invasies in de sloppenwijken in Rio goed zijn, dan raad ik u aan de film te kijken…

Nee, mijn gevoel aan het eind van de film is dat er maar een Weg, een Manier, een Redding is, en die komt niet sterk bewapend de sloppenwijken in, maar als Dienaar. Ja, Hij is de enige mogelijkheid tot herstel in de sloppenwijken, in de politie, in de politiek, in de braziliaanse maatschappij. Hij is Jezus.

Kijk hier de trailer van de film met engelse ondertitels:Share:

Reacties

Reageer: