Blog

Een Gebed dat mij Ogen Opende

19 april 2013 / Brazilie, L'Abri, Tijs en Kelly / Comente

 “Heer, dank u wel voor de maaltijd die Kelly klaargemaakt heeft. U heeft velen gevoed en zij volgt uw voorbeeld”.
Dit gebed heeft me diep geraakt! We zaten met een kleine groep rond de tafel, aan het eind van de zomer studieperiode, en toen werd dit gebeden. Dit was een grote verassing voor me. Tot dan toe had ik er nog niet zo over nagedacht.

Als helpers hier bij L’Abri, is een deel van ons werk het onderhoud van het terrein en de keuken, en zo leren we het werk beter kennen. We maken het huis klaar voor gebruik voor de thema weekenden, we maken ontbijt, snacks en maaltijden. Ook voor de cursussen die we doordeweeks hebben moet zo veel gebeuren om de leerlingen te ontvangen. Simpele taken, die veel werk maar ook zeker liefde nodig hebben. Dit is iets wat ik heb ontdekt hier, de mensen die hier komen met liefde te dienen. Dienen. Gewoonweg dienen. Een gezellige omgeving voorbereiden, knus, gastvrij, mooi, en zo mensen te laten zien dat ze welkom en geliefd zijn.

Koken doe ik hier erg veel en dat brengt veel voldoening. Het gebed waar ik hierboven over vertelde opende mijn ogen voor hoe mooi het is een maaltijd voor te mogen bereiden, en die dan samen, rond de tafel delen. Ik geloof dat er iets heiligs zit in een maaltijd delen met je naaste. Ik had het er pas ook over met enkele leerlingen van de theologie cursus. Samen dachten we aan belangrijke momenten in Jezus leven die hier de waarde van laten zien: net voordat Hij stierf is er het avondmaal, Hij voedde de menigte, nadat Hij opstond wachte Hij op z’n discipelen met brood en vis, de discipelen op de weg naar Emmaus herkenden Hem toen Hij het brood deelde, aan tafel, en zo zouden we nog meerdere andere voorbeelden geven.

Edith Schaeffer, de vrouw van Francis Schaeffer, die samen de L’Abri zijn begonnen, heeft hier meerdere keren over geschreven in haar boeken, zoals bijv.: “Voedsel lost geen geestelijke, psychologische of emotionele problemen op, maar het gevoel geliefd te zijn, meer suiker in het bloed en lichamelijk welzijn helpen mensen de komende uren beter tegen de problemen op te kijken.”

Dutch L’Abri in Eck en Wiel

Ook schreef ze: “Er is geen enkel moment waar eten onbelangrijk bij is. De maaltijden kunnen kort of sober zijn, kleine momenten tussen de vele werkuren door, maar het moet altijd meer zijn dan alleen eten. Uitrusten, communicatie  en een klein beetje schoonheid en plezier zouden deel uit moeten maken van de kortste maaltijd.”   (Uit haar boek Hidden Art)

Dit is niet alleen belangrijk omdat ik over dit soort werk aan het leren ben. Het gaat veel verder. Het is een  levensles. Een open en gastvrije levensmanier die open staat voor mijn naaste. Of het nou schoonmaken, bloemen water geven of een cake bakken is, ik wil leven in liefde voor mijn naaste, en hem dat laten zien, en voor mijn Heer die me dit dagelijks weer leert.


Ik hoop dat deze tekst u moge inspireren om eens iets lekker te maken en er samen voor om de tafel te gaan zitten, met vrienden, familie, uw naaste. Dien elkaar en leef de liefde.Share:

Reacties

Reageer: