Blog

Een diepgaande les in een Bar

5 april 2011 / Gods liefde, Huize Luzeiro, sloppenwijk / Comente

Sinds kort zijn enkele medewerkers begonnen om eens per week ‘s avonds de wijk in te gaan en in de bar te gaan zitten en er gesprekken met mensen aan gaan. Vaak hebben ze er hele goede gesprekken over God en het geloof. Bijna iedereen hier in de wijk heeft wel een tijdje deel uit gemaakt van een van de vele kerkjes hier in de wijk en dus weten ze eigenlijk wel wat ze zouden moeten doen. Sommigen zeggen na zulke gesprekken dan ook dat ze weer een kerk op zullen zoeken.
Een tijdje terug gebeurde er echter iets wat diepe indruk op de medewerkers gemaakt heeft. Een van de medewerkers begon een gesprek met iemand en stelde hem een vraag over de kerk. Ineens antwoorde de man: “Ik haat de kerk!” Verbaast vroeg onze medewerker vroeg onze medewerker waarom hij zo’n hekel had aan kerken. De man antwoorde heel nuchter: “Kom maar mee, dan laat ik het je zien.” Ze liepen samen de bar uit, en liepen een paar meter verder de straat door. Daar had een van de kerken net een dienst, en zat bomvol mensen, allemaal zongen ze enthousiast mee aan de bekende aanbiddingsliederen.
Toen draaide de gids zich om en wees naar de andere kant van de straat. Daar lag een man, hij leek buiten bewustzijn, waarschijnlijk door de vele drank of drugs. Er naast zaten en lagen nog een paar anderen die er ongeveer net zo slecht uit zagen. “Daarom haat ik de kerk!” zei de man.

Onze medewerker dacht even na, en vroeg: “Wat zou er moeten veranderen?”
De man antwoorde: “De kerken zouden zich minder druk moeten maken over zichzelf, over hun diensten, en meer moeten omkijken naar de mensen om hen heen, naar de mensen die aan de andere kant van de straat liggen. Ook zou er minder verdeeldheid moeten zijn, en zouden ze samen moeten werken”.
“Zou je dan minder hekel aan de kerk hebben?” vroeg onze medewerker.
“Bij zo’n kerk zou ik zelfs willen horen!” was zijn antwoord.

Het deed me denken aan Lukas 10:30-37, de Gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan, en de mannen die doorliepen. Ja, er moet nog veel gebeuren bij ons in de wijk. Bid u mee dat we, samen met de kerken hier, kunnen laten zien wie de Heer werkelijk is?
 
 Share:

Reacties

Reageer: