Blog

Culturele ervaringen in Brazilie

7 februari 2011 / Brazilie, Huize Luzeiro, Tijs en Kelly / Comente

Hallo allemaal,

Zaterdag was er een groot feest op Luzeiro, een heel groot feest. Er waren zeker meer dan 200 mensen uitgenodigt en een groot gedeelte er van kwam ook werkelijk, dus waren er ongeveer 150 mensen. Maar wat was er zo speciaal voor zo’n gigantisch feest? De eerste verjaardag van Emily, het dochtertje van een stel medewerkers hier.

Ja, net als u kwamen tientallen buitenlanders stomverbaasd naar me toe en vroegen: “Is dat hier normaal?” “Doet iedereen dit hier?”

Ook grappigere vragen als: “wat gaat er nu gebeuren?” of “hoe moet ik me kleden?”.

Het “1 jaar feest” is een van de belangrijkste verjaardagen in de braziliaanse cultuur. Ik heb ooit gehoord dat dit komt omdat het eerste jaar een zeer gevaarlijk jaar was. De baby had nog geen verdediging tegen alle ziektes die ze tegen zou komen, en een hoog percentage overleefde het eerste levensjaar niet. Dus was de eerste verjaardag ontzettend belangrijk. Een teken dat dit een sterk kind is, die nu hoogst waarschijnlijk zal leven.

Ook heb ik wel eens gehoord dat in zekere gedeeltes van Brazilie men de baby zelfs pas een naam gaf als ze 1 werden, om minder emotioneele banden te hebben gedurende dat gevaarlijke eerste jaar (ik denk eigenlijk niet dat het voor de ouders zou werken, maar ja). Natuurlijk is dat al een hele tijd verandert en is het gezondheids systeem in Brazilie goed genoeg om nauwelijks meer baby’s te hebben die hun eerste verjaardag niet halen.

Dus is het een groot feest voor veel brazilianen. Met ontzettend veel zoetigheid, taart, versiering, etc. Voor de buitenlanders, zeker oor de europeese en noord-amerikaanse is dit zeer vreemd. Waarom zou je een groot feest geven waar het kind zich niets van zal herinneren?  Maar voor veel brazilianen is dit een traditie, en beginnnen ze het feest eigenlijk met de geboorte van het kind te plannen.

Tja, cultuur verschillen. Gelukkig is er geen goed of fout, en zijn het gewoon maar verschillen tussen onze cultuur en de cultuur van anderen. Dus genieten we gewoon mee met dit belangrijke moment voor het stel en hun kleine dochter Emily. Kelly was uitgenodigt om te fotograferen, dus kunnen we jullie een beetje een beeld geven van het feest!Share:

Reacties

Reageer: