Blog

Carnaval in Brazilie

5 maart 2011 / Brazilie, sloppenwijk / 1 comentário

En toen begon het Carnaval. In Brazilie is dit misschien wel het belangrijkste feest van het jaar. Alles gaat over Carnaval, alles stopt, en iedereen gaat de straat op om te feesten. Oficieel duurt Carnaval van zondag tot dinsdag, maar in Brazilie kan het feest we een of twee weken duren.

Carnaval is een van oorsprong katholiek feest dat gevierd wordt in de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond – de Vastenavond. Om middernacht vangt de vastentijd aan van 40 dagen, tot Pasen. Die tradities zijn echter al lang verloren, en bijna niemand die naar de grote feesten gaat vast hier in Brazilie. Op vette dinsdag (voor de vasten) werd al het vet wat er in huis was opgemaakt omdat het anders zou bederven. De vasten is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte en tevens tot bezinning op de christelijke kernwaarden. In die betekenis wordt de term afgeleid van het Latijn: carne vale (= vaarwel aan het vlees).

Hier in Brazilie kunnen we vlees echter ook op een bijbelse manier begrijpen. Men zondigt in vijf dagen alsof er geen God zou zijn, en iedereen zit op woensdag ochtend braaf in de kerk en wordt vergeven voor zijn/haar zonden.

Gisteren stonden de nieuwtjes al overal op de nieuws sites. De Canaval prins (Rei Momo in Brazilie) heeft de sleutel van de stad weer van de burgemeester ontvangen, en is nu, voor de komende dagen de autoriteit in de stad. Alles mag, er zijn geen regels meer, het is Carnaval.

Wat men er echter niet bij verteld zijn de negatieve gebeurenissen… Elk jaar weer vallen er honderden doden tijdens Carnaval. Auto ongelukken door dronken chauffeurs, overdosis, vechtpartijen en allerlei andere ongelukken.

Vorige week al, tijdens een voorbereidingsfeestje hier dicht bij Belo Horizonte vielen er 17 doden door een van de grote wagens die een electriciteitskabel doorbrak, en die viel midden in de menigte. 17 mensen werden geelectrocuteerd.

Ook verteld niemand over de miljarden reais die verspeeld worden om het feest mogelijk te maken. Ja, de overheid investeerd elk jaar weer miljarden reais. Straten worden gesloten, alle bedrijven gaan dicht. Iedereen heeft ongeveer een week vrij, maar wel moeten er vele duizenden politieagenten de straat op om minimaal de controle te houden, en de verongelukten te helpen. Duizenden ambulances rijden de hele dag heen en weer tussen de parades om de honderden gewonden en dronken naar het ziekenhuis te brengen.

Ook de vrije sex is een probleem. Elk jaar weer worden er duizenden “carnavalbaby’s” geboren waarvan men geen idee heeft wie de vader is. En dan hebben we het nog niet eens over de abortussen, waarvan er ook vele duizenden gebeuren. ”Niemand is van niemand” is een carnaval motto. Niemand verteld er echter bij dat dat ook betekent dat honderden meiden de komende dagen verkracht zullen worden. Ook de besmetting met sexuele ziektes neemt gigantisch toe. Maar dat zegt niemand erbij.

Ook verteld niemand dat, vooral bij het grote Carnaval in Rio, de drugsbendes het feest organizeren en betalen. Ja, de “sambascholen” komen bijna allemaal uit de arme en sloppenwijken, en hebben daar allemaal hun “sponsors”. Niemand verteld dat zo de macht en de autoriteit van de bendes in de wijken groeit…

Tja, het is weer Carnaval… Dit weekend meer over het “feest”Share:

Reacties (1)

Anonymous op 8 april 2011

Beste mensen, hartstikke interessant. Maar nu een praktische vraag. Jullie staan met beide benen en met aandacht tussen de andere mensen. Zij geloven in de zonde en in de vergeving en de genade. Er wordt door velen heel serieus gevast. Kun je mij aangeven welke vastenrichtlijn gehanteerd wordt? Met name de"tien dagen", die ik van cliënten hoor, zouden buitengewoon streng zijn. Maar ik heb er geen concrete idee bij hoewel ik behoorlijk op de hoogte ben van veel verschilende gebruiken.
Voor een goee begeleiding in hun diabetes is het echter wel heel fijn als jullie me aan iets meer info kunnen helpen.
G. Neijens, Deventer

Reageer: